Tuesday, September 9, 2008

KRITIKA KOJA HODA teorijsko-kritička škola Teorije koja Hoda na 42 Bitefu 08

Škola „Kritika koja Hoda” je intenzivan tronedeljni program čiji su ciljevi: doprinos razvoju lokalnog kritičkog diskursa u kategorijama savremene kritike i teorije umetnosti na internacionalnoj sceni; podrška pojavi novih, savremenih kritičara izvođačkih umetnosti i obezbeđivanju prostora za njihov rad, kao i podizanje kvaliteta recepcije programa Bitefa i, šire, savremenih izvođačkih praksi u domaćoj sredini.

S tim ciljevima, škola uključuje kvalifikovane polaznike, koji imaju predznanja iz teorije i prakse savremenih izvođačkih umetnosti ali ne i mnogo prilika i prostora za razvijanje i rad. Program se realizuje kroz niz predavanja, prezentacije i razgovora sa domaćim i stranim stručnjacima u oblasti teorije i kritike savremenih izvođačkih umetnosti, jednonedeljnu radionicu pisanja kritike, kao i intenzivan praktičan angažman u pisanju i objavljivanju kritika.

Namera je da tako generisana kritika zaista bude „Kritika koja Hoda”. A to je samorefleksivna kritika koja se izmešta iz uobičajenih okvira i postaje zastupljena i dostupna svuda i svakome, seleći se od mesta do mesta, od medija do medija, presrećući publiku i čitaoce i iznenađujući ih mestima i načinima svog pojavljivanja: od ovog bloga i dnevnih novina, preko živih kritika i stručnih chatova na mestima izvođenja predstava, intervjua i različitih ad hoc doprinosa u Biltenu i Hronici Bitefa, pa do objavljivanja godišnjeg stručnog portfolija savremene domaće scene.


U skladu sa tim, svi tekstovi, predavanja, intervjui i ostali materijali nastali u školi biće stavljeni pod copyleft i time spremni za dalju distribuciju, deljenje i korišćenje.

Škola „Kritika koja Hoda” se nadovezuje na Bitefovu školu kritike iz 2007. godine, kao deo dugoročnog teorijsko-kritičko-edukativnog programa TkH platforme, „Forum za savremenu kritiku”. Forum će kroz školu i slične inicijative, kao i redovne okrugle stolove tokom 2008. i 2009. godine pokušati da izmeni stanje kritike u lokalnoj sredini i oformi kritičku masu za adekvatnu refleksiju savremene prakse izvođačkih umetnosti. Program je u najvećoj meri usmeren na lokalni kontekst, kako kritike i kritičara tako i prakse i autora izvođačkih umetnosti.
TkH platforma za teoriju i praksu izvođačkih umetnosti: www.tkh-generator.net


Urednici škole: dr Ana Vujanović, dr Miško Šuvaković
Koordinator škole: mr Bojan Đorđev
Voditelj radionice kritike: Izabel de Naveran (Španija)
Predavači: dr Hans-Tis Leman (Nemačka), Florijan Malcaher (Nemačka/Austrija), Iskra Gešoska (Makedonija), Miško Šuvaković, Ana Vujanović i drugi
Mentori kritika: Ana Vujanović, Miško Šuvaković, Bojan Đorđev

Trajanje škole: 10 – 28. septembra 2008.