Tuesday, September 16, 2008

Više manje


42. Bitef počeo je na više manje ustaljen način – gala otvaranjem u Centru Sava, sa više manje oko 3000 gostiju, i naravno – plesnom predstavom, koje, više manje, u poslednje vreme na Bitef uglavnom dolaze iz Francuske. U pitanju je, više manje, spektakl kakav izvode Blue Man Group u Berlinu – više manje najgledaniji i najizvođeniji produkt nemačke savremene popularne kulture.

Samo otvaranje i najava predstave je, više manje, prošao bez pompe. Milena Marković, više manje nervozno, otvorila je festival anegdotom o svojim studentskim danima na Bitefu i smenom sudbine – od preskakanja zida radi ulaska na predstavu do svog avanzovanja do osobe koja je dobila tu, više manje, čast da otvori Bitef.


Predstava je protekala u, više manje, savršenom redu. Nekoliko aplauza tokom samog izvođenja, upućenih više manje virtuoznoj igri izvođača, bili su jedini „ispadi“. Više manje, autori su postigli efekat koji su želeli. Pokazalo se da ovakav tip predstave može da zadovolji, više manje, celu i veliku publiku. Ionako smo svi, više manje, i došli zbog same više manje spektakularne najave, više manje spektakularnog ostvarenja. Svi u publici su, više manje, bili lepo obučeni. Više manje nije bilo dukseva i trenerki. Valjda su svi imali više manje vremena da, ukoliko su radili celog dana, odu do kuće da se presvuku za ovu priliku.


Publika je bila, više manje, puna poznatih lica – umetnika, kulturnih radnika, bankara, političara. Svi su se, više manje, smeškali – i prilikom ulaska, ali i prilikom izlaska sa predstave. Oni aplauzi usred predstave su ionako, više manje, postali nebitni. Više manje, svi smo se navikli na njih. Možda takvi momenti i pokazuju koliko smo, više manje, podeljeni u društvu. Razlike između više manje obrazovane publike i one koja se u našoj sredini smatra neobrazovanom, više manje je oličena u ovim instinktivnim reakcijama. Tako, dok oni „neobrazovani“ više manje uživaju u predstavi, više manje obrazovani se zgražavaju. Više manje, možemo postaviti i pitanje razlike u očekivanjima od ovakvog događaja. Dok je nekima ovo, više manje, idealna prilika da se pojave i javnosti i pokažu svoju, više manje, novu frizuru ili odelo, drugi očekuju da vide, više manje, nove pozorišne tendencije. Pitanje koje se, više manje, nameće jeste – do kada će ovakve podele u društvu trajati. Više manje beskonačno?



Dušan Milojević

No comments: